Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Høtte Rock 2021 – Vojens

aug 27 2021

Masser af Succes giver den fuld gas igen i år til dette års Høtte Rock! Vi kører i samarbejde med Vojens Høtte i stilling til en vild aften med fest, dans og øl i uanede mængder! Den krøllede linje 10 drøner et smut forbi “Svinget i Solrød” og videre forbi “Jarmers plads,” hvor vi måske render ind i “Pilli Villi” eller blot en lommetyv. Bussen fortsætter herefter videre for fulde drøn derudaf resten af aftenen!

Praktisk

Mere information kommer senere…

 

Historien om en traditionsrig byfest 

Det fortaber sig i historiens tåger, hvornår Vojens-borgerne første gang gik i optog gennem byen og efterfølgende festede.

Men én ting står fast: I begyndelsen hed det Fagenes Fest og den fandt sted hvert år indtil 1957.

Det var den daværende Handels-og Industriforening, der stod for Fagenes Fest.

Der var også optog gennem byen – ikke nær så stort som nu, men det var der. Festen varede kun én dag og festlighederne foregik på Brdr. Grams arealer.

Der er ingen tvivl om, at Fagenes Fest mest var for byens håndværkere og industriarbejdere, men det har jo ændret sig fuldstændigt siden. Og festen har også flyttet sig rent fysisk; nemlig til den nuværende Høtteplads på Over Jerstalvej.

Dengang var det muligt at samle mange mennesker til Fagenes Fest. Vojens var en helt anden by i 1950’erne. Det hele hang mere sammen, og selv om festen kun varede en dag var den gang i den. Foruden optog og tivoli var der konkurrencer mellem de forskellige fag.

I tiden op til 1957 udviklede Fagenes Fest sig, men trods dette blev det Sct. Georgs Gilderne i Vojens, der mere og mere overtog festen indtil 1969.

I 1969 var der en gruppe ildsjæle, der satte gang i Høtte-festen. Det hele udsprang af pengemangel i VBI.Fodboldklubben klarede sig godt og spillede i jyllandsserien, men udgifterne til blandt andet transport rundt til kampe kostede mange penge.Siden 1969 har VBI været arrangør af årets byfest i Vojens; nemlig VOJENS HØTTE.

VOJENS HØTTE har naturligvis udviklet sig gennem de mange siden starten i 1969, men det er stadig frivillige og ulønnede ildsjæle, som planlægger og gennemfører VOJENS HØTTE.Ordet HØTTE et sønderjysk ord for en rigtig sjov og til tider ganske frigjort og lystig fest. Sådan har sønderjyder især brugt ordet om de gemytlige og ret så uforpligtende sammenkomster. At ordet så i sin oprindelige form kommer af det mere alvorlige: højtid er vel efterhånden gledet ud og glemt.Begrebet VOJENS HØTTE siges at være opstået på et tidspunkt, hvor en mand har været med i Fagenes Fest, kommer til at sige de rammende ord omkring løjerne ved disse fester, som ærligt betragtet nok kunne forekomme noget løsslupne engang imellem. Hvem manden var vides ikke med bestemthed, men VBI’s daværende formand Jes Aage Nissen er inde i billedet, og hævdes at have karakteriseret programmet ved Fagenes Fest som ”et værre høtte”.

 

VOJENS HØTTE afvikles hvert år – altid i uge 34.

Historien er genfortalt af Leif Petersen med baggrund i artikler af Aage Gram og Johan Knust –

venligst udlånt af Lokalhistorisk Forening for Vojens-Området.

Masser Af Succes

Detaljer

Dato:
aug 27 2021

Sted

Høtte
Overjerstalvej 14
Vojens, 6500 Danmark
+ Google Maps